Technologie výroby

V pivovaru Rohozec se pivo vyrábí klasickou technologií, v zásadě podobným způsobem jak jej původně vyráběli už naši předkové při založení pivovaru. Na výrobu piva se používají 3 základní suroviny: voda, slad a chmel. Právě výběr těchto surovin se významně podílí na konečné kvalitě hotového piva. Vodu využívá pivovar z vlastních studní, z pramenišť ve Vazoveckém údolí. Slad se zpracovává český, plzeňského typu, který se nakupuje ze sladoven v okolí a chmel se používá proslulý žatecký červeňák, který dodává rohozeckým pivům charakteristickou příjemnou hořkost.

Základní technologické operace postupně probíhají na varně, ve spilce, ve sklepě a na stáčírně. Na varně se slad rozemele, smísí s vodou a postupně se ohřívá tak, aby se aktivovaly enzymy, které přemění škrob na zkvasitelné jednodušší cukry. Ječné pluchy se odstraní scezováním a prodávají se jako mláto. Roztok cukru (sladina) se vaří s chmelem a vznikne mladina.

DSC_3246

Varna

Z mladiny se odstraní hořké kaly, ochladí se na zákvasnou teplotu cca 7°C a vede se do spilky (spílání). Ve spilce se mladina zakvasí kvasnicemi a kvasí v otevřených kádích asi 7-10 dní při teplotě do 10°C. Zde vzniká hlavní podíl alkoholu a uvolňuje se CO2. Vznikne tak mladé pivo.

Spilka

Spilka

Mladé pivo ze spilky se přečerpá do ležáckých tanků (sudování). V ležáckých tancích pivo zraje, dokvašuje a při tom se CO2 již nemůže uvolňovat jako ve spilce, ale zůstává v ležáckém tanku, a tak se pivo sytí a získává patřičný říz. V ležáckých tancích pivo dozrává až 2 měsíce při teplotě max. 3°C. Pivo z ležáckých tanků se potom zfiltruje a naplní do přetlačných tanků.

_DSC7127

Sklep

Zfiltrované pivo z přetlačných tanků se stáčí do sudu, nebo do lahví. Právě filtrace a stáčení piva spojuje tradiční, klasickou výrobu piva s moderními trendy. Stáčírny jsou vybaveny novou, moderní technologií, umožňující finální ošetření piva a jeho balení tak, aby splňovalo náročné požadavky našich současných spotřebitelů.

Dlouho by se dalo popisovat jaké je opravdu dobré pivo, dá se mluvit o jednotlivých analytických či chuťových parametrech a o individuálním přístupu každého jednotlivce, my pivovarští z Rohozce ale tvrdíme, že opravdu dobré pivo je hlavně takové, co Vás pobízí k dalšímu napití…a tím pivo z Rohozce určitě je, protože zájem o něj stále roste…

 

Aktuality

NOVINKA !!!! 15l KEG sud na Rohozci k prodeji od 26. 4. 2017 v pivovaru a v kiosku u pivovaru


Nově si u nás v pivovaru můžete zakoupit 15l sud piva ROHOZEC Skalák světlá jedenáctka – Alk.5% obj. Cena 387,- Kč + záloha za KEG 2.000.- Kč.

20. Slavnosti piva Rohozec


Zveme Vás na 20. Slavnosti piva Rohozec dne
17. 6.2017 od 13:00 hod.

Těšíme se na Vás

Dej Bůh štěstí
Pivovar Rohozec

SETKÁNÍ HOSPODSKÝCH NA ROHOZCI


Dne 19. 4. 2017 se uskutečnilo SETKÁNÍ HOSPODSKÝCH, na kterém jsme představili náš nový druh piva, který na veřejnost uvedeme poprvé 17. 6. 2017 na 20. SLAVNOSTECH ROHOZECKÉHO PIVA. Na této akci měli účastníci možnost vidět průběh vaření tohoto piva a zapojili se i do jeho tvorby. Akci navštívili i dva výherci naší facebookové Velikonoční […]


Pivovar Rohozec

Je vám více než 18 let?

Ověřte prosím váš věk.



Dětský pohár ROHOZEC

Pivovar Rohozec

Pivovar ROHOZEC, a.s. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, Kodex rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let (21 let v USA), aby nevstupovaly na naše internetové stránky. Děkujeme.