Technologie výroby

V pivovaru Rohozec se pivo vyrábí klasickou technologií, v zásadě podobným způsobem jak jej původně vyráběli už naši předkové při založení pivovaru. Na výrobu piva se používají 3 základní suroviny: voda, slad a chmel. Právě výběr těchto surovin se významně podílí na konečné kvalitě hotového piva. Vodu využívá pivovar z vlastních studní, z pramenišť ve Vazoveckém údolí. Slad se zpracovává český, plzeňského typu, který se nakupuje ze sladoven v okolí a chmel se používá proslulý žatecký červeňák, který dodává rohozeckým pivům charakteristickou příjemnou hořkost.

Základní technologické operace postupně probíhají na varně, ve spilce, ve sklepě a na stáčírně. Na varně se slad rozemele, smísí s vodou a postupně se ohřívá tak, aby se aktivovaly enzymy, které přemění škrob na zkvasitelné jednodušší cukry. Ječné pluchy se odstraní scezováním a prodávají se jako mláto. Roztok cukru (sladina) se vaří s chmelem a vznikne mladina.

DSC_3246

Varna

Z mladiny se odstraní hořké kaly, ochladí se na zákvasnou teplotu cca 7°C a vede se do spilky (spílání). Ve spilce se mladina zakvasí kvasnicemi a kvasí v otevřených kádích asi 7-10 dní při teplotě do 10°C. Zde vzniká hlavní podíl alkoholu a uvolňuje se CO2. Vznikne tak mladé pivo.

Spilka

Spilka

Mladé pivo ze spilky se přečerpá do ležáckých tanků (sudování). V ležáckých tancích pivo zraje, dokvašuje a při tom se CO2 již nemůže uvolňovat jako ve spilce, ale zůstává v ležáckém tanku, a tak se pivo sytí a získává patřičný říz. V ležáckých tancích pivo dozrává až 2 měsíce při teplotě max. 3°C. Pivo z ležáckých tanků se potom zfiltruje a naplní do přetlačných tanků.

_DSC7127

Sklep

Zfiltrované pivo z přetlačných tanků se stáčí do sudu, nebo do lahví. Právě filtrace a stáčení piva spojuje tradiční, klasickou výrobu piva s moderními trendy. Stáčírny jsou vybaveny novou, moderní technologií, umožňující finální ošetření piva a jeho balení tak, aby splňovalo náročné požadavky našich současných spotřebitelů.

Dlouho by se dalo popisovat jaké je opravdu dobré pivo, dá se mluvit o jednotlivých analytických či chuťových parametrech a o individuálním přístupu každého jednotlivce, my pivovarští z Rohozce ale tvrdíme, že opravdu dobré pivo je hlavně takové, co Vás pobízí k dalšímu napití…a tím pivo z Rohozce určitě je, protože zájem o něj stále roste…

 

Aktuality

Stali jsme se PIVOVAREM ROKU 2017


Máme velikou radost, že jsme toto ocenění získali, a že naše práce přináší tak úžasná ocenění.
Mimo to získala bronzovou medaili opět naše TŘINÁCTKA TMAVÁ (v kategorii tmavých piv) a stala se díky tomu skokanem roku 2017. Podívejte se na fotky ze včerejšího předávání cen.
Dej Bůh štěstí a děkujeme všem za podporu.

Rohozecký Triatlon 2017


Dne 9.9.2017 proběhl Rohozecký Triatlon, počasí nám vyšlo a nálada byla skvělá.
Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další ročník.

Ocenění na soutěži Pivo České republiky 2017 v Českých Budějovicích


Na Českobudějovických Slavnostech piva jsme v soutěži Pivo České republiky 2017 získali nová ocenění.

Na 2. místě v kategorii Tmavé výčepní pivo se umístilo ROHOZECKÉ X
Na 3. místě v kategorii Speciální pivo tmavé se umístila ROHOZECKÁ TŘINÁCTKA TMAVÁ
Na 3. místě v kategorii Novinářské pivo se umístilo ROHOZECKÉ CHERRY BEER

Jsme rádi, že chutná.

Dej bůh štěstí
Pivovar Rohozec


Pivovar Rohozec

Je vám více než 18 let?

Ověřte prosím váš věk.





Pivovar Rohozec

Pivovar ROHOZEC, a.s. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, Kodex rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let (21 let v USA), aby nevstupovaly na naše internetové stránky. Děkujeme.