Technologie výroby

V pivovaru Rohozec se pivo vyrábí klasickou technologií, v zásadě podobným způsobem jak jej původně vyráběli už naši předkové při založení pivovaru. Na výrobu piva se používají 3 základní suroviny: voda, slad a chmel. Právě výběr těchto surovin se významně podílí na konečné kvalitě hotového piva. Vodu využívá pivovar z vlastních studní, z pramenišť ve Vazoveckém údolí. Slad se zpracovává český, plzeňského typu, který se nakupuje ze sladoven v okolí a chmel se používá proslulý žatecký červeňák, který dodává rohozeckým pivům charakteristickou příjemnou hořkost.

Základní technologické operace postupně probíhají na varně, ve spilce, ve sklepě a na stáčírně. Na varně se slad rozemele, smísí s vodou a postupně se ohřívá tak, aby se aktivovaly enzymy, které přemění škrob na zkvasitelné jednodušší cukry. Ječné pluchy se odstraní scezováním a prodávají se jako mláto. Roztok cukru (sladina) se vaří s chmelem a vznikne mladina.

DSC_3246

Varna

Z mladiny se odstraní hořké kaly, ochladí se na zákvasnou teplotu cca 7°C a vede se do spilky (spílání). Ve spilce se mladina zakvasí kvasnicemi a kvasí v otevřených kádích asi 7-10 dní při teplotě do 10°C. Zde vzniká hlavní podíl alkoholu a uvolňuje se CO2. Vznikne tak mladé pivo.

Spilka

Spilka

Mladé pivo ze spilky se přečerpá do ležáckých tanků (sudování). V ležáckých tancích pivo zraje, dokvašuje a při tom se CO2 již nemůže uvolňovat jako ve spilce, ale zůstává v ležáckém tanku, a tak se pivo sytí a získává patřičný říz. V ležáckých tancích pivo dozrává až 2 měsíce při teplotě max. 3°C. Pivo z ležáckých tanků se potom zfiltruje a naplní do přetlačných tanků.

_DSC7127

Sklep

Zfiltrované pivo z přetlačných tanků se stáčí do sudu, nebo do lahví. Právě filtrace a stáčení piva spojuje tradiční, klasickou výrobu piva s moderními trendy. Stáčírny jsou vybaveny novou, moderní technologií, umožňující finální ošetření piva a jeho balení tak, aby splňovalo náročné požadavky našich současných spotřebitelů.

Dlouho by se dalo popisovat jaké je opravdu dobré pivo, dá se mluvit o jednotlivých analytických či chuťových parametrech a o individuálním přístupu každého jednotlivce, my pivovarští z Rohozce ale tvrdíme, že opravdu dobré pivo je hlavně takové, co Vás pobízí k dalšímu napití…a tím pivo z Rohozce určitě je, protože zájem o něj stále roste…

 

Aktuality

Pozvánka na valnou hromadu 2017


Valná hromada uskuteční dne 20. 4. 2017 ve 13,00 hodin v sídle společnosti na adrese Malý Rohozec 29, 511 01 Turnov.

Stříbrná pivní pečeť – Rohozec Třináctka speciální pivo


Rohozec třináctka obsadila druhé místo v kategorii světlých speciálních piv a tak získala Stříbrnou pivní pečeť… :-) musíte ochutnat, je to dobrota… 😀

Zlatá pivní pečeť – Skaláczech lehké pivo


získali jsme Zlatou pivní pečeť s naším lehkým pivem Skaláczech…:-) ochutnejte při práci a po sportu, má nižší obsah alkoholu a tak optimálně doplní ztracené tekutiny…a navíc, jak je vidět z ocenění, i chutná…:-D


Pivovar Rohozec

Je vám více než 18 let?

Ověřte prosím váš věk.



1. závod ještědského žebříčku v orientačním běhu

Pivovar Rohozec

Pivovar ROHOZEC, a.s. dodržuje platný zákon o regulaci reklamy, Kodex rady pro reklamu a dobrovolný etický kodex Iniciativy zodpovědných pivovarů. Proto žádáme osoby mladší 18 let (21 let v USA), aby nevstupovaly na naše internetové stránky. Děkujeme.